Studentbostad i Lund

Studentbostad i Lund

Hitta studentbostäder, bostadsköer och få reda på allt som du behöver veta som student i Lund.

Att hitta en studentbostad när man kommit in på universitetet kan vara svårt. I Lund är de dessutom hög efterfrågan på alla studentboenden. Kötiderna är lite längre och man kan behöva ha framförhållning så man inte står utan bostad när väl studierna börjar.

I denna artikeln kommer vi gå igenom vilka bostadsköer som du behöver ställa dig i om du planerar att söka till eller kommit in på Lunds universitet.

Vilka bostadsköer ska du ställa dig i?

Det kan vara svårt att hitta en bostad i Lund, särskilt i början av terminen. Det är därför en bra idé att tidigt skriva upp sig på de olika bostadsköerna.

I Lund finns möjligheten att få ett boende via flera olika organisationer såsom AF Bostäder i Lund, Bopoolen.nu och du har även möjligheten att få boende via nationerna. Dessa olika alternativen går vi igenom mer nedan.

AF Bostäder i Lund

AF Bostäder är en stiftelse som äger och förvaltar ungefär 6 000 bostäder i Lund för studenter. Denna kön kan du ställa dig först när du blivit antagen till studier vid Lunds universitet.

Att ställa dig i denna bostadskön är därmed något som du bör göra direkt när du fått beskedet att du blivit antagen. För att kunna stå i bostadskön behöver du även ha studier på minst halvtid, vilket motsvarar 15 högskolepoäng per termin.

På AF Bostäder går det att söka till flera olika boende såsom enskilda lägenheter och korridorsrum.

Bopoolen.nu

Bopoolen.nu är en bostadsförmedlare som drivs av studentkårerna på Lunds universitet.

På denna sidan kan du söka och skapa annonser, både för dig som söker bostad och för dig som vill hyra ut.

Något som du behöver vara medveten om på Bopoolen är att de flesta bostäderna på denna sidan är rum i kollektiv eller som inneboende samt andrahandskontrakt.

Nationerna

Om du studerar på Lunds universitet och är medlem i en av nationerna som finns där kan du också söka lägenheter via dem. Många nationer har nämligen egna lägenheter och korridorsrum som medlemmarna kan söka till.

Vanligtvis fungerar systemet inom nationerna att de som är mest aktiva i nationernas aktiviteter kommer ha förtur till boende, vilket är något som du behöver vara medveten om. Du kan också få förtur om du kommer från ett visst landskap.

Du kan läsa mer om nationerna på Lunds universitet på StudentLund.se.

Kommunala bostadsköer

Det finns också ett antal kommunala bostadsköer i Lund och närliggande kommuner som du också kan gå med i för att få en bostad.

Exempelvis så finns LKF som erbjuder hyresbostäder i Lunds stad, Genarp, Södra Sandby, Stångby, Veberöd, Dalby och Revinge. Totalt sätt äger de och förvaltar cirka 10 000 lägenheter.

Andra alternativ och tillfälliga lösningar

Om du inte hittat ett boende på några av de alternativen ovan finns det även några andra alternativ och tillfälliga lösningar.

Ett annat alternativ för att hitta en bostad är att leta efter privata bostäder.

Det finns många olika webbplatser som listar privata lägenheter som du kan hyra i andra hand, till exempel Blocket och Facebook Marketplace.

Om du väljer att gå den här vägen, det är viktigt att vara extra försiktig och se till att du har all information du behöver innan du skriver under något kontrakt.

Jag kan också rekommendera dig att kolla med din studentkår om de har några tips för att hitta boende.

Vad kostar en studentlägenhet i Lund?

En studentlägenhet i Lund kan variera en del i hyra beroende på om du väljer att bo i en lägenhet eller ett korridorsrum.

En lägenhet i Lund kostar vanligtvis omkring 6000-8000 kr i hyra varje månad, medan ett korridorsrum är betydligt billigare och ligger på omkring 3000-4000 kr.

Naturligtvis finns det alltid undantag och priset kan variera beroende på plats, typ av lägenhet och hur många kvadratmeter boendet är.

Hur är studentlivet i Lund?

Lund är en livlig studentstad med mycket att erbjuda, både när det gäller studier och studentliv. Staden har en lång tradition av akademisk excellens och ett starkt internationellt rykte.

Universitetet erbjuder ett brett utbud av program och kurser och det finns många olika kårer studentorganisationer att engagera sig i.

Studentlivet i Lund kännetecknas av en hög nivå. Det finns många klubbar och pubar, liksom andra aktiviteter som luncher, sittningar, middagar och kåraktiviteter.

Lund är också en väldigt fin stad har många grönområden och olika kaféer och restauranger att välja mellan.

Det är alltid något på gång i Lund och det är väldigt lätt att ta sig runt i staden. Det är den perfekta platsen att bo på om du vill uppleva studentlivet.

Vanliga frågor

Vad händer om man inte får en bostad?Om man inte hittar en studentbostad genom en bostadskö brukar det vanligtvis gå att hyra i andrahand eller att bo inneboende.
Hur hittar man en studentbostad?Det vanligaste sättet att få en studentbostad är genom en bostadskö, men det finns också flera andra sätt att få en studentlägenhet såsom att hyra i andrahand genom sidor såsom Blocket eller Marketplace.
Hur många får man bo i en studentlägenhet?Det finns inga särskilda regler om hur många som får bo i en studentlägenhet. Hyreslagen säger dock är att hyresgäster ska iaktta ”ordning, sundhet och gott skick”, men bortsett från det finns det inga regler om antalet personer.
När är det lättast att få studentbostad?Vanligtvis är det lättast att få bostad under senhösten eller under våren. Om du söker bostad då brukar du inte behöva ha lika många köpoäng.