Bostadsköplattformen Dibz (Recension och omdöme)
Studentbostaden, 5 oktober 2022Om du är student, eller kanske går på gymnasiet så har du säkert har talas om Dibz tidigare. De har varit väldigt aggressiva i sin marknadsföring på sociala medier så det finns en stor chans att du har sett deras annonser på antingen Instagram eller Tiktok.
Bostadsköplattformen Dibz lanserades under 2021 och sedan dess har de växt en hel del. Dibz kan beskrivas som en tjänst som sköter köandet för olika bostadsköer, så att du slipper behöva logga in var sjätte månad för att inte förlora din köplats.
I denna artikeln kommer vi att gå igenom allt som du behöver veta om Dibz så att du kan avgöra om det är något som är värt för dig att skaffa.
Vad gör plattformen Dibz?
Dibz är en typ av bostadsköplattform där du kan hantera och gå med i olika bostadsköer på ett smidigt sätt. När du har gått med i en bostadskö så kommer Dibz att fungera som din personliga assistent så att du slipper logga in på bostadsköerna manuellt för att behålla din plats.
Sedan sin lansering under 2021 så har Dibz växt väldigt mycket och enligt deras hemsida så skapar någon ett konto hos dem var tionde minut. De har också fått ett väldigt bra betyg på Trustpilot där de har fått 4,3 av 5.
Kostnaden för använda plattformen Dibz är 25 kronor per månad, eller 228 kronor per år, och för denna kostnad får du dibz som din personliga assistent som sköter alla dina bostadsköer åt dig.
Det bör däremot sägas att de inte har något eget kösystem, utan de hjälper sina kunder med köprocessen för andra bostadsköer. Något som du också behöver vara medveten om är att alla bostadsköer inte finns tillgängliga på deras plattform.
Vem borde använda sig av Dibz?
Dibz är en bra plattform för de som tycker att det är jobbigt att logga in på olika typer av bostadsköer för att kunna behålla sin plats.
När du använder Dibz som din personliga assistant så slipper du manuellt behöva logga in på dina olika köer, då Dibz sköter det för dig. Plattformen är också bra för den som inte har koll på vilka bostadsköer som finns i olika städer.
Dibz kan också vara ett bra val om du står i många olika bostadsköer då det kan vara svårt att komma ihåg att logga in på alla dessa regelbundet.
Om du däremot ska studera i en stad såsom Göteborg eller Stockholm och står i ett få antal bostadsköer så kan det vara tillräckligt att sätta upp ett eget system där du får notiser från din kalender när du behöver logga in.
Detta är väldigt enkelt att ordna på någon minut.
Fördelarna med Dibz
Det finns flera fördelar med att använda tjänsten Dibz:
- Du kan hantera bostadsköerna på ett och samma ställe.
- Du slipper logga in på bostadsköerna var sjätte månad.
- Du kommer spara lite tid genom att använda tjänsten.
- Du kan hitta nya bostadsköer att ställa dig i.
Nackdelar med Dibz
Några nackdelar med Dibz listas nedan:
- För den tiden som du sparar så kan tjänsten ses som dyr.
- Dibz har inte alla tänkbara bostadsköer på deras plattform.
Vad kostar tjänsten Dibz?
Dibz har just nu tre olika typer av prisplaner, beroende om du vill betala månadsvis, årsvis eller var tredje år:
- Månadsvis: 25 kr per månad
- Årsvis: 228 kr (19 kronor per månad)
- Var tredje år: 612 kr (17 kronor per månad)
Om du faktiskt vill använda Dibz så är förmodligen årsplanen det bästa alternativet, eftersom man brukar behöva stå i kö länge för att kunna få en lägenhet.
Är Dibz värt att betala för?
För att ta reda på om priset 228 kronor per år är värt det eller inte, så kan man räkna ut hur mycket tid som du sparar genom att använda tjänsten.
Vanligtvis behöver man logga in var 6:e månad för att behålla sin plats, men säg att du loggar in 4 gånger per år (var tredje månad) för att du ska vara på den säkra sidan.
Anta att du står i 5 olika bostadsköer och det tar 1 minut att logga in på vardera bostadskö. Detta skulle totalt motsvara 5 minuter varje gång du loggar in på alla dina bostadsköer.
Om det tar 5 minuter att logga in på dina bostadsköer och du loggar in 4 gånger per år, så motsvarar det 20 minuter.
Om du därmed använder Dibz så slipper du dessa inloggningar, och då sparar du 20 minuter per år. Detta motsvarar ett timpris på 684 kronor per timme, eftersom du betalar 228 kr för att spara 20 minuter.
Beroende på vad du sedan anser att din tid är värd så kan man därefter själv avgöra om det är värt det eller inte.
Omdöme och slutord
Vi tror att tjänsten kan vara ett bra alternativ för vissa, men för de allra flesta så kommer det nog inte att vara värt med tanke på den lilla mängden tid som du sparar.
Dibz är däremot perfekt för den som ofta glömmer bort saker eller för personer som inte har koll på hur många olika bostadsköer som finns där ute. Dibz garanterar nämligen att du kommer ha kvar din köplats i alla bostadsköer som du står i.
Om du tror att Dibz hade varit ett bra alternativ för dig rekommenderar vi årsabonnemanget eftersom man vanligtvis behöver stå i kö länge för att kunna få en lägenhet.
Läs mer: